海外でお酒を造られる方へ                To the liquor made overseas

発酵して炭酸ガスとアルコールが作られますので炭酸飲料用ボトルを必ず使います。
発酵して炭酸ガスとアルコールが作られますので炭酸飲料用ボトルを必ず使います。

「甘酒」はノンアルコールでお子様でもお飲みいただけます。

                                           しかし 常温保管しておくと 4~5日で発酵が始まります。

Can drinking in non-alcoholic "Amazake" is in the children.
However, the fermentation starts in four to five days.

 

 

 

 

  

「甘酒」は「酒」と名は付きますが、アルコール飲料ではなく、未成年者でもお飲み頂けますが、

 時間を置くと空中に浮遊している天然酵母が入りアルコール発酵をしますので冷蔵の上お早くお飲み下さい。

アルコール発酵した時は炭酸ガスが発生しますので、酵母が活動を始めて発酵スタートの合図になります。                               

"Alcohol" and the name is prefixed with "Mitarashi" is natural yeast suspended air instead of alcoholic beverages, served the drink even minors to put the time into so the alcohol fermentation drink on a cold and soon.

 When the fermentation is because carbon dioxide gas occurs, fermentation start signal.   

 

天然酵母菌        Naturally a yeast fungus.

野原の花々の蜜や果物などにも、あなたのお部屋の空中にも浮遊しています、水中でも住めます、酸にも強く、甘いものが酵母菌の大好物で栄養源です、出来上がった甘酒も狙われます、酵母菌は甘い物を食べてアルコールと炭酸ガスを造り他の菌や動物を寄せ付けないように頑張りますが、人間には効かない人が多くいます、逆にその生態を人間に利用されて世界中のさまざまな醸造酒が造られています、しかし、酵母菌はその醸造酒発酵容器の中では仲間を増やし空中に飛び出し天然酵母菌が貴方の甘酒に飛び込みます。

酵母菌の弱みの一つは低温です、5℃以下では冬眠状態になり動けません、

「甘酒にごり酒セット」で作った「にごり酒」や「マッコリ風」や「どぶろく」や「甘酒」は5℃以下の冷蔵か冷凍にしての保管がおすすめです。

 

Fruits and nectar in the flowers of the field, but people will hold out Mitarashi acid is floating in your room you airborne and 住めます in water, strong, sweet yeast enjoyes is a source of nutrition, also aimed a yeast eat sweets alcohol and carbonic gas to build inhospitable other fungi and animals to the human is more contrary used the ecological human various brewing alcohol around the world are being built, but Yeast in the brewing sake fermentation vessel increase fellow jump out of a natural yeast jumps to Mitarashi your aerial. One of the weaknesses of the yeast is a low-temperature low temperature below 5 ° c and hibernating guests cannot do what the

         

 

どぶろく造りや日本酒造り Rice and sake making                                                 

    

昔はこの「甘酒にごり酒セット」のようにして出来上がった甘酒の液体に酵母菌を入れる方法もありました、酵母菌採取は風の中に求めたり、酒蔵に潜む酵母菌から求めたりしたそうです、(「甘酒にごり酒セット」も天然酵母菌が入っています)そうすると発酵が始まり10℃~30℃ぐらいの低温で置いて20日ほどで純米生原酒ができます。

現代では醸造技術の発達により優秀な酵母菌を培養して酒を造ります、

その優秀な酵母菌は生酒50gや生酒粕50gぐらいの中にでも数百億個が生息していると推測されますので、

天然酵母菌が入らなかった時は生酒や酒粕を入れて発酵のスタートを仕掛けます。                       

Fruits and nectar in the flowers of the field, but people will hold out Mitarashi acid is floating in your room you airborne and 住めます in water, strong, sweet yeast enjoyes is a source of nutrition, also aimed a yeast eat sweets alcohol and carbonic gas to build inhospitable other fungi and animals to the human is more contrary used the ecological human various brewing alcohol around the world are being built, but Yeast in the brewing sake fermentation vessel increase fellow jump out of a natural yeast jumps to Mitarashi your aerial. One of the weaknesses of the yeast is a low-temperature low temperature below 5 ° c and hibernating guests cannot do what the

 

 

アルコール発酵した場合はご注意下さい。 Please be aware if the fermentation.                 

アルコール1%以下でも、少量で酔うことがあります。

(酵母菌は酸に耐性があり胃を通過して腸でも食べた物をアルコールに変えていきます。「生酒と親の意見は後で効く」とは、この事です。)            

アルコールに耐性(アルコール分解酵素)のない体質の方は飲用しないで下さい(お酒に弱い方)。
アルコールに自身のある方でも胃内や腸内でアルコール発酵しますので、運転前や仕事前などの酔いがさめるまでの時間の余裕の無い時は飲用しないで下さい。           

※ May be drunk in small quantities, but less than 1% alcohol.

 ( alcohol yeast will keep changing and acid-resistant through the stomach he ate even the intestines. Effective parent and NAMA sake says later, is this thing. )

  ※ Do not alcohol tolerance (alcohol-degrading enzyme) Constitution of drinking (for weak alcohol).

※ And so fermentation in the own side alcohol in the stomach and gut, driving before and at no time until sickness and work before wake of please do not drink.

 

                      

 

日本の酒税法について             

日本国内で度数1%以上のアルコール飲料を造ることは酒税法上認められておりません。自家醸造を禁じているのは世界中で日本ぐらいです。

 Building in Japan 1% frequency of alcoholic beverages prohibited on liquor tax law. Is Japan about in the world prohibits the homemade BREW.

 

「甘酒にごり酒セット」で酒類や健康酵素飲料を造る場合              

世界のほとんど国は、自由に作れます。

日本国内ではアルコール発酵は1%以下にします。  

水を17倍にするか、

発酵後の 1日~2日後(約0.5%AL)に冷蔵庫に入れ冷やす事により発酵を止めます。

Make the world countries free to most.

In Japan the 1% or less alcohol fermentation.  

(1) 17 Times to water or

(2) Stop fermentation by putting cool refrigerator after 1 to 2 days after fermentation ( approximately 0.5%AL ).

 

 

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甘酒造り  リットル       

 

保温をクーラーボックスでした場合。

 

 「甘酒にごり酒キット」(500g)1袋をペットボトルに、ジョウゴを使い

   湯温50℃~60℃天然水 リットルと一緒に流し入れてキャップをします。            

 

 クーラーボックスに上記お湯(温度50℃~60℃)を入れます。
 

 温度が安定するように2時間に1回ていど調節し時間以上保温します。           
 

 甘くなりますので甘さを確認して終わりです。

Amazake  build  one. 5 Liter

If you did a cooler box example heat insulation.

(1) Use one bag Jong bottles, 「Amazake nigorisake kito」 sets ( 500 g )

 Sink put it with natural 1 liter of water to 60 ° c hot water temperature 50 ° c and the CAP.  

(2) Above the cooler box (1) and hot ( temperature 50 ° c to 60 ° c ) turn.

 (C) two hours one time it adjust to stabilize the temperature to warm more than five hours.

 (4) Because the sweet sweetness is at the end.

  

 

本格甘酒造り  水 8ℓ 

 

こだわって造りたい方におすすめ  

麹(こうじ)300g  生米2合(約280g) 天然水1200cc  温度計 
 

造り方
お米をよく洗い、3合の分量の水で柔らかめに炊き、60℃まで下げます。
 

ペットボトルにのご飯と麹と60℃の湯水を1200cc入れキャップをしてよく混ぜます。
 

クーラボッスと湯沸かし器などから、湯温55℃~60℃のお湯を入れます。 この時に温度を約55~60℃に調整して保温して下さい。
 

温度が50℃~60℃に安定するように2時間に1度程度調節し時間程度の保温で甘くなります。       (酵素による高温糖化法です )

 

 

甘酒造りのポイント

保温の工夫をしてください、

例えば昔の様にこたつに入れる、クーラーボックスに入れ湯を入れる、保温機能のある電気製品の利用など50℃~60℃で時間以上続けて保温をする事が大事です。                

Continues more than five hours at 60 ° c-50 ° c, such as the use of cooler box into the water and heat insulation features of electrical products to keep warm is important.

 

温度が上がり過ぎ(60℃以上が続く保温)甘くならなかった場合は、麹を300gと天然水600ccを追加して保温からやり直してください。
 

温度が低すぎますと(10℃~40℃)甘味が出ない事があります、保温からやり直して下さい、酸味ができた場合は砂糖やお好みのジュースなどで酸味を調節して下さい。

 temperature too low ( 10 ° c to 40 ° c ) sweetness may not go out, try from the warm sour if adjust the acidity, sugar or your favorite juice.

 

 

 

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東洋の酒造りは麹菌が作り出す糖化酵素を使います

 

日本酒は世界で一番高いアルコールを作り出す醸造酒!

 

Oriental sake use the Glucoamylase from Aspergillus to produce

Sake  Produces the world's highest alcohol brewing sake

 

 

マッコリ作り・ にごり酒作り・どぶろく作り 

Makoli making  Nigorizake making Doburoku making

 

 

昔のお酒の作り方  おおざっぱな説明 A cursory description 

Directory of old rough description          

 

この材料にリットル程度の天然水を混ぜて、2~3週で発酵が終了すれば出来上がりです。                                                                                              

Is this material mixed with 1 liter of mineral water, the fermentation has finished 2-3 weeks.

 

終了後、

ざるで酒粕を取り除けば「にごり酒」です、

 

酒粕を取り除かなければ「どぶろく」です。

 

ミキサーなどで米粒を砕けば「マッコリ」です。    

 

 1%以下アルコールにするには17倍の天然水を混ぜて自然発酵を待ちます。

 (日本国内用)

 

 

スパークリング仕上げ      

 ペットボ トルで炭酸ガス入りの酵素ドリンク造り
容器の内気圧が上がりますので必ず炭酸飲料のペットボトルを利用します。         
開栓する時は、吹き出しを予防するためによく冷やしてからフタをゆっくり数回に分けて、

徐々に炭酸ガスを抜いてから開けます。                            

Finish the sparkling  

-Enzyme drink making carbon dioxide into the containing alternate

Always uses carbonated drink bottles so tank air pressure increases.

When opening to prevent the balloon from well chilled several lid times slowly,

Open to gradually pull out carbon dioxide.

 

 

※ ビンの使用は厳禁です!( ビンの爆発の危険があります)                     

※ The bin usage is strictly prohibited! (There is a danger of explosion of bin)

 

o. スパークリング仕上げ .o              

 

マッコリ 造り    リットル         

 「甘酒にごり酒キット」(500g)1袋と天然水リットルを炭酸飲料用のペットボトルにジョウゴを使い流し入れてフタをします。                                                                  

 

 炭酸ガスが発生してペットボトルが膨らんできたらゆっくりとフタをゆるめてガス抜きをしたまま続けます。               

 

 2~3週の発酵が終了する前に、ミキサーで米粒を無くし、ペットボトルのフタを閉めて炭酸ガスを閉じ込め液中に溶かし込めば終了です。      

. . Finish the sparkling ..

Makgeolli build 2. 5 Liter

(1) Amazake nigorizake sets ( 500 g ) 1 sack and 2 liter water natural Jong of carbonated beverage bottles sink put the lid on.

(B) continue to carbon dioxide occurs when inflated plastic bottles and slowly loosen the lid with gas.

(3) Before the end of 2-3 weeks, eliminating grain mixer, close the lid of the bottle trapped carbon dioxide 込めば melted to the liquid is finished.

1%以下アルコールにするには9倍の 天然水を混ぜて自然発酵を待ちます。

  (日本国内用)        

 

 

o. スパークリング仕上げ .o○  

 

にごり酒造り どぶろく造り    5ℓ                  

 

 「甘酒にごり酒キット」(500g)1袋と 天然水リットルを炭酸飲料用のペット

   ボトルにジョウゴを使い流し入れてフタをします。                     

 

 保温できる物を利用して30℃で約時間保温しますと米の澱粉が早く糖化し、糖化と

  発酵が平行して始まります。                   

 

 20℃以下に冷やして発酵を続けますと2~3日で炭酸ガスが発生して、ペットボトル

  が膨らんできますのでゆっくりとフタを緩めてガスを抜き、そのまま発酵を続けます。                                                                                                            

 

終了の前に濾し布で酒粕を取り除き戻せば「スパークリングにごり酒」で、

 

酒粕を取り除かなければ「スパークリングどぶろく」です。              

 

 2~3週の発酵が終了する前に、ペットボトルのフタを閉めて炭酸ガスを閉じ込め液中に溶かし込みます。  

 

ペットボトルをカンカンに膨らませて完成です。                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                

. . Finish the sparkling ..

Cloudy events build one. 5L                  

(1) Use natural 1 liter water and 1 bag amazake nigorizake sets ( 500 g ) Jong of carbonated beverage bottles sink put the lid on.

(2) Convert into using the thing to warm and the heat about 6 hours at 30 ° of rice starch and sugar soon begins parallel to the saccharification and fermentation.

(3) carbon dioxide occurs 2-3, cool to 20 ° c and continues to ferment, so bottles can be inflated and slowly loosen the lid disconnect gas, continue fermentation.

※ Clear recall number cloth ago the end of Lees in the cloudy sparkling",

※ Removed Lees is a "sparkling events".

(4) Before the end of 2-3 weeks to close the lid on bottles trapped carbon dioxide narrow melted to the liquid.

 

1%以下アルコールにするには17倍の天然水を混ぜて自然発酵を待ちます。

  (日本国内用)

 

 

保存の容器は安全のため必ず炭酸飲料用ペットボトルをご利用下さい

Storage containers available for safety always carbonated beverage bottles

 

 酒粕はお料理にお使い下さい。     

 

酸っぱくなってしまったら純米米酢としてお使い下さい。

 

 

 

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③酒母

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